Twine

Introduktion til programmet

online eller desktop-version og lidt om formater i twine

Versioner, lagring og deling:

Twine er fuldstændig ens, uanset om du vælger online-versionen eller downloader en version til din computer, når du logger på http://twinery.org/.

Dine historier gemmes kun i din webbrowser - dette gælder også, selvom du bruger desktop versionen. Det betyder, at hvis du bruger forskellige webbrowsere eller har flere brugere, så vil du opleve, at du ikke kan finde dine historier, og endnu vigtigere: hvis du rydder din browser-historik, så slettes dine historier. 

Derfor skal du sørge for jævnligt at downloade dit arbejde. Det gør du ved at klikke på "Arkiv" i bjælken til højre. Så downloades alle dine historier som en HTML-fil, du kan gemme i en lokal mappe. Næste gang du åbner Twine, kan du så blot importere dit arkiv igen ved hjælp af knappen "Importér fra fil".

Det er det samme, der sker, når du klikker på tandhjulet under den enkelte historie og vælger "udgiv som fil". Her downloades den valgte historie som en HTML-fil. Hvis du vil dele din historie med andre, skal de have adgang til denne fil, som de så kan hente ind i deres Twine. Alternativt kan du integrere din HTML-fil på fx en hjemmeside, så andre kan afprøve din historie direkte. Se fx eksemplet under afsnittet "Variable i Twine" her på siden. Det er netop integreret her på denne måde.

Formater:

Når du er på oversigtssiden i Twine, hvor du kan se dine forskellige historier, kan du også vælge "formater" i bjælken til højre.
Så ser du boksen, der er sat ind nedenfor. Her fremgår det, at Harlowe 3.1.0 er det format, der er sat som default. Du kan frit vælge andre formater, inden du opretter en ny historie (ved klik på denne grønne +Historie-knap).
Twine husker, hvilket format, du har valgt, til hver enkelt historie. I eksemplerne her på siden tages udgangspunkt i Harlowe, så det matcher de ressourcer, der er lavet til det projekt, der omtales i den røde boks øverst her på siden. 

Harlowe er klart det nemmeste, da måden at kode på er simplest og mest "læsbar", d.v.s. tættest på naturligt sprog. (se dog også Chapbook)

SugarCube er også okay, men vær opmærksom på, at de ressourcer, der er her på siden, bruger Harlowe, så nogle af koderne vil ikke virke.

Snowman er udviklet til folk, der er fortrolige med JavaScript og CSS, d.v.s her skal du være ret god til programmering. 

Chapbook er det nyeste format til Twine. Umiddelbart virker det ikke sværere, men dog anderledes, end Harlowe, men fordi det er så nyt, er der ikke mange ressourcer til det endnu. Til gengæld er måden, historierne vises på, langt mere æstetiske, end de er i Harlowe, så måske er det alligevel værd at afprøve. 

gå videre til ressourcer målrettet det format, du vil arbejde i